Ransomware; wat is het en hoe ga je het tegen?

Ransomware is kwaadaardige software die (een deel van) de gegevens van uw apparaat versleutelt en de toegang daartoe verhindert. In plaats daarvan vragen internetcriminelen om losgeld. Ze beloven dat u, zodra de betaling is gedaan, weer toegang krijgt tot uw gegevens. Meestal moet dit losgeld betaald worden met een zogenaamde cryptomunteenheid, zoals Bitcoin. Ze doen dit omdat Bitcoin-transacties veel moeilijker te traceren zijn dan normale transacties.

Hoe raakt mijn PC geïnfecteerd met ransomware?

Er zijn meerdere manieren hoe je PC geïnfecteerd kan raken met ransomware. Vaak gebeurt dit via een bijlage of link in de e-email, maar het kan ook gebeuren zonder dat je het doorhebt. In dit laatste geval heb je vaak te maken met een lek in je systeem. Door bijvoorbeeld een oudere versie van Windows te gebruiken, loop je al snel onbewust gevaar.

Hoe voorkom ik dat er ransomware op mijn PC komt?

1. Houd je PC en je virusscanner up-to-date

Het is belangrijk om de beveiliging van uw computer up-to-date te houden. Installeer een degelijk antivirus en houd zowel het antivirus als uw computer (Windows Update) up-to-date. Als er een nieuw type ransomware uitkomt, moet uw computer zo snel mogelijk worden geüpdatet om er ook tegen te kunnen beschermen.

Gebruik dus de automatische updates van Windows om zeker te zijn. De installatie en geforceerde herstart is vervelend, maar dit weegt uiteindelijk wel op tegen de risico’s van een gegijzelde PC.

Niet zeker of een mail phishing bevat? Kijk op de website van seniorweb.nl naar de Phishingchecker voor meer informatie. 

2. Maak een goede back-up van je bestanden

Hoe meer maatregelen je neemt, hoe kleiner de kans dat het misgaat. Maar die kans blijft voor altijd bestaan. Een veilige back-up blijft nog altijd de beste verdediging tegen ransomware. Bestanden die op een tweede locatie (niet verbonden aan de computer) veilig toegankelijk zijn, kunnen tenslotte niet gegijzeld worden. Het kost daarentegen wel extra tijd en een extra schijf om een back-up op te zetten.

In het algemeen geldt het volgende principe: als u er zelf gemakkelijk bij kunt (zonder wachtwoord), geldt dit ook de gijzelaar. Houd hier rekening mee bij het plannen van de back-up.

3. Blijf alert

De meest gebruikte manier van malware verspreiding is via de e-mail. Hierin staat vaak een document met een “rekening” of een link naar een kwaadwillende website. Vaak zijn ze goed herkenbaar door de spelfouten in de mail en een raar e-mail adres, maar dit is niet altijd het geval. Scherp blijven voorkomt niet elke infectie, maar het vermindert wel aanzienlijk de kans om slachtoffer te worden.

HELP! Mijn PC is geïnfecteerd. Hoe los ik dit op?

Helaas is het erg moeilijk om uw gegevens terug te krijgen als uw computer eenmaal is geïnfecteerd met ransomware. Let op: betaal nooit! De kans is groot dat u uw gegevens toch niet terugkrijgt, of dat er juist een grotere dwangsom gevraagd wordt na de eerste betaling. Daarnaast houdt u hiermee ook het criminele circuit in stand.

Voorkomen is beter dan genezen – zorg er dus voor dat je altijd een offline back-up hebt, dubbelcheckt als je een bijlage van iemand opent en je virusscanners en Windows up-to-date houdt. Geïnteresseerd in een volledige anti-ransomwarebehandeling? Neem gerust contact op om een afspraak te maken.